Femoroacetabular impingement, FAI, ahdas lonkka, ahdas lonkka-oireyhtymä, Cam, Pinser, lonkka kipu, syvä pakarakipu, liikkeeseen liittyvä kipu, rasituskipu, kuluma, ahtaus, särky, nivuskipu, OMT fysioterapia, Helsinki
Ahdas lonkka-oireyhtymä: FAI, eli Femoroacetabular impingement, liittyy nimensä mukaan ahtaaseen lonkka niveleen, jossa reisiluun yläpää on ennenaikaisesti kontaktissa lonkkamaljaan. Tämä aiheuttaa suurentuneen kuormituksen lonkan rakenteissa ja voi pitkällä tähtäimellä johtaa lonkkaa rappeuttaviin muutoksiin ja nivelrikkoon.
Ahdas lonkka-oireyhtymässä esiintyvä kipu tuntuu pääsääntöisesti syvällä nivusessa tilanteissa, joissa lonkkaan kohdistuu suurentunut koukistuskulma. Syvään kyykkääminen, spurttaaminen, lonkkaan kohdistuvat väännöt ja äärikierrot pahentavat kipua, mutta vaivoja voi esiintyä myös tavallisissa arjen askareissa ja levossa. Lonkassa esiintyy myös liikkeen rajoittumista ja ympäröivien lihasten jännittyneisyyttä.
Vaivaa tavataan kaiken ikäisillä, mutta ensioireet alkavat usein melko nuorena. Taustalla nähdään lonkan rakenteellisia muutoksia, mutta oireilevaan ahdas lonkkaan liittyy usein myös toiminnallisia tekijöitä.
Riittävän aikainen diagnosointi ja hoito ovat ratkaisevan tärkeitä oireiden hallitsemisessa ja pitkän aikavälin komplikaatioiden ehkäisemisessä.
Etiologia
Ahdas lonkka-oireyhtymä liittyy kolmeen erilaiseen lonkkanivelen morfologiaan (muotoon): Cam-, Pincer- sekä näiden yhdistelmämuotoon. Näiden morfologioiden ajatellaan olevan melko yleisiä (noin 30 %:lla väestöstä), myös ihmisillä, joilla ei esiinny lonkkavaivoja. Muuttunut lonkkanivelen muoto ahtauttaa lonkkaa aiheuttaen suurentuneen rasituksen lonkan sisäisiin rakenteisiin.
Cam-morfologia kuvaa reisiluun kaulan litistymistä tai kuperuutta. Tämä morfologia on yleisempi nuorten, urheilullisten miesten keskuudessa.
Pincer-morfologia puolestaan kuvaa reisiluun pään ylipeittymistä lonkkamaljan muutosten seurauksena. Tällöin lonkkamaljan reuna ulottuu tavanomaista pidemmälle reisiluun pyöreän pään päälle. Pincer-morfologia on yleisempää naisilla.
Cam- ja Pincer-morfologian yhdistelmämuodosta on kyse silloin, kun lonkasta löytyy niin Camiin kuin Pinceriin liittyvää morfologiaa. Arvioiden mukaan jopa 85 % kaikista FAI-potilaista omaa tämän tyyppistä sekoitettua morfologiaa.
Ahdas lonkka-oireyhtymän eri muodot: Pincer, Cam sekä näiden yhdistelmä
Lonkan rakenteelliset muutokset voivat ajan kanssa johtaa nivelruston ja labrumin (lonkkamaljan syvyyttä lisäävä rustorengas) vaurioitumiseen, koska lonkkamaljan reuna ja reisiluun pää törmäävät toistuvasti toisiinsa.
On kuitenkin hyvä muistaa, että ahdas lonkka-oireyhtymään liittyviä radiologisia muutoksia tavataan myös oireettomilla, joten pelkkä morfologinen poikkeama ei yksinään riitä aiheuttamaan oireita. Oireilevan ahtaan lonkan taustalla nähdään usein ahtauden lisäksi, myös toiminnallisia ja käyttäytymiseen liittyviä tekijöitä. Tällaisia voi esimerkiksi olla:
Syvien lonkan koukistajien tai keskivartalon heikkous voi johtaa lonkan lisääntyneeseen kuormitukseen, epävakauteen ja kipuun
Intensiivinen harjoittelu ja urheilulajit, jotka sisältävät toistuvaa lonkan koukistusta, kiertoa ja kyykistämistä (esim. jalkapallo, jääkiekko tai voimistelu) voivat lisätä kuormitusta lonkkanivelessä ja pahentaa oireita
Biomekaaniset haasteet ja alaraajan linjausvaikeudet lisäävät lonkan rasitusta ja voivat pahentaa kipua
Helposti liikkuva nivelistö heikentää nivelen tukevuutta ja lisää tämän rasittumista
Ylipaino lisää lonkkien kuormitusta ja pahentaa sekä kipua että mekaanista toimintahäiriötä
Lonkkaan kohdistuneet aikaisemmat vammat, voivat muuttaa lonkan anatomiaa ja toimintaa
Nivelrikko ja muut kulumamuutokset lonkassa pahentavat usein myös ahdas lonkka-oireyhtymään liittyvää kipua ja oirehdintaa
Riittämätön kuntoutus esimerkiksi vamman tai leikkauksen jälkeen voi johtaa nk. lihasepätasapainoon ja lisääntyvään lonkan toimintahäiriöön
Passiivinen elämäntapa voi johtaa lonkan jäykistymiseen ja heikentymiseen, mikä voi edesauttaa oireiden pahenemista
Oirekuva
Ahdas lonkka-oireyhtymän ensisijainen oire on syvällä nivusessa tuntuva kipu, joka voi säteillä etureittä pitkin alaspäin kohti polvea. Kipua voi tuntua myös syvällä pakarassa, alaselässä tai lonkan ulko-osissa. Lisäksi oirepuolen lonkka tuntuu usein jäykältä, tässä voi esiintyä naksumista tai muita nivelääniä ja tässä voi olla lukkiutumisen tunnetta.
Kipu liittyy yleisesti kiihtyvään urheiluun, kyykkäämiseen, portaiden nousuun tai pitkäaikaiseen istumiseen. Pitkään edenneessä ahdas lonkassa on usein myös merkkejä kulumasta.
Pääasiallisia oireita, joita raportoidaan ahdas lonkan yhteydessä, ovat:
Tietyissä liikkeissä tai asennoissa tuntuva kohtalainen tai voimakas kipu lonkassa tai nivusessa
Kipua reidessä, selässä tai pakarassa
Lonkan jäykkyys ja liikerajoitukset
Niveläänet ja lukkiutumisen tunne
Heikentynyt kyky suorittaa päivittäisiä toimia tai osallistua urheiluun
Ahdas lonkka-oireyhtymän diagnosointi voi välillä olla haastavaa, koska vastaavanlaisia oireita esiintyy myös muissa lonkkaan tai tämän ympäröivien kudosten patologioissa. Diagnoosin asettamiselle on vuonna 2016 annettu omat kriteerit nk. Warwick-sopimuksessa. Tämän mukaan kyseessä on todennäköisesti ahdas lonkka-oireyhtymään liittyvä kiputila kun seuraavat kolme kriteeriä täyttyvät:
Oireet: Lonkan tai nivusalueen kipu, joka pahenee liikkeissä, joissa lonkka ahtautuu. Lisäksi lonkassa voi esiintyä jäykkyyttä, nivelääniä ja liikerajoitusta.
Kliiniset löydökset: Tietyt kliiniset tutkimustulokset, tukevat ahdas lonkka-oireyhtymän diagnoosia. Näitä ovat esimerkiksi kipua provosoivat ahtauttavat testit, nivelen liikerajoitukset tai lonkan voimantuottoon liittyvät muutokset.
Kuvantamistulokset: Diagnostiset kuvantamistutkimukset, kuten röntgen tai magneettikuvaus, joissa näkyy ahdas lonkka-oireyhtymään liittyviä muutoksia. Näitä voivat olla esimerkiksi Cam- tai Pincer-morfologiaan liittyvät muutokset, labrumin repeämät tai muut rakenteelliset muutokset lonkkanivelessä.
Hoito
Ahdas lonkka-oireyhtymän ensisijainen hoitomuoto on konservatiivinen. Hoitomuotoina yhdistellään lääkkeellisiä ja ei lääkkeellisiä kivunhoitomenetelmiä sekä fysioterapiaa. Harjoittelulla pyritään parantamaan alaraajojen biomekaanisia ominaisuuksia sekä vähentämään lonkkaan kohdistuvaa suurentunutta kuormitusta.
Hoidon tavoitteena on kivun lieventäminen sekä toiminta- ja työkyvyn parantaminen. Tämä saavutetaan usein tarkan, nousujohteisen ja yksilöidyn harjoitusohjelman avulla. Myös liikkuvuuksia parantavat tai ylläpitävät harjoitteet yhdessä manuaalisen terapian kanssa näyttäisi helpottavan ahdas lonkka-oireyhtymään liittyvää oireilua.
Lääkehoitona käytetään yleisesti kipu- ja tulehduskipulääkkeiden yhdistelmää. Niveleen injisoitavista kortisoni pistoksista voi myös joissain tapauksissa olla hyötyä.
Kirurgisia toimenpiteitä tulisi harkita vasta silloin, jos konservatiivisella hoidolla ei saavuteta toivottua tulosta tai jos potilaalla on vaikea kipu, joka heikentää toimintakykyä merkittävästi. Leikkauksen tavoitteena on poistaa tai muotoilla se luinen osa, joka aiheuttaa ahtauden sekä hoitaa mahdollisia labrumin ja nivelruston vaurioita. Leikkaus voidaan suorittaa joko tähystyksellisesti tai avoleikkauksena. Avoleikkauksen toipumisaika on yleensä pidempi kuin tähystyksen, mutta leikkauksen tulos on usein tähystystä parempi. Leikkauksen jälkeen on tärkeää kuntoutua fysioterapian avulla voiman, liikelaajuden ja hallinnan palauttamiseksi. Kehnosti suoritettu kuntoutus heikentää leikkauksen tuomaa hyötyä.
Fysioterapia
Fysioterapia aloitetaan aina tarkalla taustatekijöiden kartoituksella, jonka perusteella voidaan laatia mahdollisimman yksilöllinen ja tehokas kuntoutusohjelma. Yksikään kuntoutusohjelma ei ole täysin identtinen toisen kanssa, vaikka näissä monesti onkin samankaltaisia komponentteja ja tavoitteita.
Fysioterapian päätavoitteena on vähentää ahtaan lonkan aiheuttamaa kipua ja parantaa toimintakykyä. Alkuvaiheen kuntoutus keskittyy kivun lievitykseen, joka usein saavutetaan erilaisilla passiivisilla toimenpiteillä, kuten pehmytkudoskäsittelyllä, nivelten mobilisaatio- tai manipulaatiohoidoilla, akupunktiolla tai muulla kivunhoidon menetelmällä.
Ahdas lonkka-oireyhtymässä on hyvä tunnistaa mitkä liikkeet ja toimintatavat, pahentavat tai pitkittävät oireita, jolloin näihin voi tehdä tarvittavia muutoksia. Näitä ovat esimerkiksi asennot ja liikkeet, jossa lonkkaan kohdistuu suurentunutta koukistusta, lähennystä tai sisäkiertoa. Oman kuormituksen modifiointi on osa hoitoa ja fysioterapiaa. Ymmärrys vaivan luonteesta, taustatekijöistä ja mahdollisesta kivun kestosta parantaa hoidon ennustetta.
Kivun hellittäessä siirrytään kuntoutuksessa vahvistamaan kudoksia ja parantamaan keskivartalon, lantion sekä koko alaraajan hallintaa ja kinematiikkaa. Ahdas lonkka-oireyhtymän kuntoutuksessa on erityisen tärkeää vahvistaa lonkan syviä tukilihaksia sekä keskivartaloa. Näiden harjoituttaminen lisää lonkan vakautta, parantaa alaraajan kinematiikkaa sekä vähentävät lonkan turhaa kuormittumista. Nousujohteisella harjoittelulla pyritään parantamaan kipeytyneiden rakenteiden kuormituskestävyyttä ja toimintakykyä, jotta nämä eivät jatkossa kipeytyisi yhtä herkästi. Mahdollisia liikerajoituksia hoidetaan manuaalisen terapian sekä liikkuvuusharjoitteiden yhdistelmällä.
Kuntoutussuunnitelmaa laadittaessa on tärkeää huomioida kyseisen henkilön tarpeita ja toiveita. Fysioterapian sisältö voi olla hyvinkin erilainen riippuen henkilön taustasta, oirekuvasta sekä tavoitteista. Fysioterapian sisältö muodostuu siis yksilön mukaan eikä ole aina samanlainen.
Alla lueteltuna muutama fysioterapian hoitokeino ja näiden tärkeimmät tavoitteet ahdas lonkka-oireyhtymän kuntoutuksessa.
Nousujohteisella harjoittelulla sekä kuormituksen modifioinnilla pyritään:
Hallita kokonaiskuormitusta ja vähentää kipuhaittaa
Vähentää ärtyneiden kudosten kompressio- ja venytyskuormitusta
Vahvistaa lonkan syviä tukilihaksia ja parantaa lonkan dynaamista vakautta
Vahvistaa lihas- ja jännerakenteiden kuormituskestävyyttä
Lievittää kipua ja parantaa toimintakykyä
Manuaalisella terapialla pyritään:
Lievittää kipua sekä aktivoida laskevia kipuratoja
Vähentää lihasten jännittyneisyyttä
Parantaa lihasten ja nivelten suorituskykyä
Vähentää kortisolin eritystä kudoksissa
Lisätä tai parantaa verenkiertoa käsiteltävissä kudoksissa
Parantaa liikkuvuuksia
Vähentää kivun häiritsevyyttä
Lue lisää manuaalisen terapian vaikuttavuudesta sekä käytetyistä hoitomenetelmistä täältä.
Opastuksella ja neuvonnalla pyritään:
Antamaan riittävästi tietoa vaivan luonteesta, taustatekijöistä sekä ennusteesta, jotta kipu ei aiheuttaisi yhtä suurta huolta tai pelkoa. Tieto vaivan paranemisprosessista ja hoito-ennusteesta lisää motivaatiota omatoimiseen kuntoutukseen ja parantaa minäpystyvyyttä. Samalla käsitellään tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa joko positiivisesti tai negatiivisesti hoito-ennusteeseen ja aikatauluun, jolloin näihin voi tarvittaessa tehdä muutoksia. Tämä vähentää potilaan epätietoisuutta ja mahdollista huolta, jolloin myös kivun kanssa elämisestä tulee helpompaa.
Itsehoito
Lepo ja kuormituksen modifiointi: Anna lonkalle ja sitä ympäröiville kudoksille riittävästi aikaa parantua välttämällä toimintoja, jotka pahentavat kipua. Näitä ovat esimerkiksi pitkään istuminen, liian kova harjoittelua tai voimakas venyttely.
Kokeile kylmää: Kylmähoito voi auttaa lievittämään kipua ja mahdollista tulehdusta. Voit käyttää esimerkiksi jäätä, kylmäpakkausta tai kylmägeeliä.
Kipulääkitys: ibuprofeeni ja parasetamoli lievittävät kipua ja mahdollista tulehdusta. Noudata aina suositeltua annosta ja kysy neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta, jos olet epävarma.
Lämpö: Lämpö voi auttaa rentouttamaan lihaksia ja vähentämään kipua.
Venyttely: Kokeile kevyitä pumppaavia venytyksiä parantamaan nestekiertoa lonkkaa ympäröivissä kudoksissa. Vältä kuitenkin kovia tai pitkäkestoisia venytyksiä, näiden usein pahentaessa kipua. Vältä venyttelyasentoja, jotka ahtauttavat lonkkaa entisestään.
Vahvista lihaksia: Vahvistavat harjoitteet kehittävät lihaksia ja lisäävät lonkan tukevuutta. Aloita harjoittelu varovaisesti ja lisää kuormitusta vähitellen. Liian nopeasti etenevä harjoitusohjelma usein vain pahentaa kipuja.
Muokkaa asento- ja liiketottumuksia: Vältä liikkeitä ja asentoja, jotka pahentavat kipua. Tällaisia ovat esimerkiksi pitkäaikainen istuminen, seisominen lonkkalevossa, portaiden nousu tai pitkäkestoinen seisaallaan olo.
Painonhallinta: Jos olet ylipainoinen, painon pudottaminen voi vähentää lonkan rasitusta ja auttaa vähentämään kipua. Painonpudotuksen peruspilareita ovat energiasaannin vähentäminen ja liikunnan lisääminen. Näistä ensin mainittu on huomattavasti tärkeämpi.
Nukkuma-asento: Vältä nukkuma-asentoa, jossa kipeytynyt lonkka ahtautuu tai tähän kohdistuu yön aikana venytystä. Kokeille asettaa paksu tyyny polvien väliin nukkuessasi kivuttoman puolen kyljellä.
Konsultoi fysioterapeuttia, jos kipusi jatkuu itsehoitotoimenpiteistä huolimatta tai häiritsee päivittäisiä toimintojasi. Fysioterapeutti osaa laatia juuri sinulle sopivan kuntoutussuunnitelman sekä tehdä tarvittavat toimenpiteet, jotta pääset mahdollisimman nopeasti kivusta eroon.
Comments